Nieuwsbrief maart 2022 - Jaarverslag 2021

 Besteding van giften, sponsoring en verkoopopbrengsten in het jaar 2021 en de actuele situatie in 2022

 In 2021 was de invloed van de pandemie op het dagelijkse leven van Gambianen beperkt: weinig besmettingen en nagenoeg geen ziekenhuisopnamen. Het toerisme als belangrijke inkomstenbron stond echter op een laag pitje, maar lijkt zich in 2022 te herstellen. De “gewone man” in Gambia heeft te maken met minder inkomsten (toerisme) en hogere prijzen voor voedsel en bouwmaterialen, zoals overal in de wereld het geval is.
Voor ons blokkeerde de pandemie ons geplande verblijf van 3 maanden in de periode februari-april 2021. In plaats daarvan hebben we in augustus een vakantie doorgebracht in Gambia, waar we helaas een corona-besmetting hebben opgelopen, zonder grote gevolgen.

Ook in 2021 hebben we weer rijst uitgedeeld aan gezinnen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. In oktober hebben wij en andere enthousiaste koks weer een maaltijd klaargemaakt in het kader van Wereldvoedseldag. De opbrengst is voldoende om in 2022 vijftig 50-kilozakken rijst uit te delen, of ander basisvoedsel als uien en olie. 
   

Bouwprojecten
In 2021 is de steun aan opleiding van kinderen en bij het opstarten en uitbreiden van eigen bedrijf (winkel / atelier) voortgezet, maar dit jaar stond letterlijk in het teken van “bouwstenen voor Gambia”. Dankzij de gulle bijdragen van particulieren, van Stichting Baent uit Ootmarsum en van training- en coaching-instituut Het Werkt in Oldenzaal zijn verschillende huizen nu tot aan de dakrand gevorderd: het huis van Bintou en Ali in Yuna en het huis van Abdulah in Serrekunda. In de regentijd (juli-september) liggen de bouwactiviteiten grotendeels stil, omdat tropische regenbuien verwerking van cement bemoeilijken en vrachtwagens vastlopen in de modder. In 2022 is het de bedoeling dat, met steun vanuit Nederland, de houten dakconstructie wordt gebouwd en de ramen in de huizen worden gezet. Net als in de rest van de wereld vormen grote prijsstijgingen van materialen als hout, cement, stenen en zand en van transportkosten een probleem, maar in Gambia is het heel gebruikelijk dat het bouwen van een huis enige jaren duurt.